Gemeente Doetinchem afvalinzameling
De vraag
De gemeente Doetinchem heeft ambitieuze doelen op het gebied van milieu en efficiency. Burgers worden gestimuleerd om grondstoffen gescheiden aan te bieden van het restafval. Bijpassende inzamelroutes dienen logisch en voor iedereen makkelijk in gebruik te zijn. De gemeente Doetinchem bestaat uit stedelijk gebied en platteland. Er zijn zowel ondergrondse containers als minicontainers en zijladers en kraanwagen.
De oplossing
GeoCo heeft opdracht gekregen optimale routes te ontwerpen. Uitgangspunten zijn: een hoog serviceniveau, optimale inzet van middelen, evenwichtige spreiding van inzameling over de cyclus en een transparant werkproces waarbij ook chauffeurs intensief betrokken zijn.
Het resultaat
Nieuwe optimale routes voor 4 stromen (papier, GFT, PDM en rest). Een forse besparing op inzamelkosten.Routes die in de spits de drukke wegen en de schoolbuurten mijden. Duidelijke kaarten en digitaal beschikbare routes.
bijbehorende website voor de gemeente:
Gemeente Oss afvalinzameling
De vraag
De gemeente Oss breidt haar afvalinzameling uit naar fusiegemeente en buurgemeente. Ook verandert de inzamelfrequentie van de verschillende afvalsoorten om het gescheiden aanbieden van herbruikbaar afval te stimuleren. Inzamelgebieden en inzamelroutes moeten opnieuw gemaakt worden. De eisen zijn: efficiënt en logisch. Met andere woorden: optimaal gebruikmaken van de middelen en prettig uitvoerbare diensten voor chauffeur en burger.
De oplossing
GeoCo en RouteSmart voor ArcGis gebruiken gegevens uit de gemeentelijke administratie om huishoudens en containerclusterplaatsen in kaart te brengen voor het hele nieuwe gebied. In tactische simulaties wordt een aantal scenario’s ontworpen voor de inzameling met verschillende inzameldagen, verschillende lengtes van werkdagen en verschillende inzamelmethoden (minicontainer met zijlader of achterlader en ondergrondse verzamelcontainers met en zonder automatisch volmeldsysteem). Voor het voorkeursscenario worden optimale rijvolgordes gepland. Deze zijn in navigatietools te gebruiken voor iedere (nieuwe) chauffeur.
Het resultaat
Met evenveel middelen wordt meer gedaan dan voorheen. De nieuwe afvalkalender, nieuwe routes en de negenurige werkdag voor chauffeurs zijn op tijd klaar voor gebruik (2015).
Actueel
Parool zaterdag 10 oktober 2015.
Het ophalen van huisvuil staat op politieke agenda. De politiek moet de afweging maken tussen veiligheid, milieu en kosten.
RouteSmart rekent verschillende routescenario’s snel door. Daarbij geeft het inzicht in kosten, milieu en veiligheid. Hierdoor kan er een betere afweging gemaakt worden tussen de verschillende scenario’s voor het ophalen van huisvuil. GeoCo heeft dit met gebruik van de RouteSmart applicatie al gedaan voor de gemeentes Oss en Doetinchem. Nu het nadrukkelijker op de politieke agenda komt is de verwachting dat meer gemeentes gaan volgen.
Gemeente Oss strooiroutes
De vraag
De gemeente Oss gaat over op een andere methode van strooien (preventief in plaats van curatief en nat zout in plaats van droog zout). Ook krijgt de gemeente gebiedsuitbreiding. De wens ontstaat om het strooiareaal precies vast te stellen en nieuwe strooiroutes te bepalen.
De oplossing
GPS-tracks van bestaande routes, het HERE digitale wegennetwerk en RouteSmart voor ArcGis worden gebruikt om een standaardwegennet te verrijken met onder meer fietspaden, parkeerplaatsen en voetgangersgebieden. In overleg met verschillende partijen met de kaart als datacentrum wordt het areaal voor kleine en grote strooiwagens en voor fietspadstrooiers vastgesteld. Vervolgens wordt een optimale verdeling over de voertuigen gemaakt en een optimale rijvolgorde ontworpen.
Het resultaat
Het strooiareaal in een digitaal wegennetwerk, bruikbaar in navigatietools. Een kaart van het strooiareaal voor burgers en een voor gemeentelijke medewerkers. Optimale, goed uitvoerbare en logische routes. Het draaiboek voor preventief strooien ligt klaar.